Razlika između Linux-a i Linux distribucije

Počeo sam pisati članak pod naslovom “Nakon godinu dana linux-a“, pa sam shvatio da bih osoba koja ga čita trebala prvo znati što je točno linux, a što je točno linux distribucija i što su linux programi.

Jer kao što je jedan moj prijatelj rekao: “Ljudi ne koriste linux, oni koriste GNOME.
A problem je što mnogi koriste GNOME a misle da je to Linux, a da ih pitate koja je veza između Linux-a i Ubuntua(ili neke druge Linux distribucije), najvjerojatnije ne bi znali odgovoriti.

Ovo je pokušaj da se stvari objasne što je moguće jednostavnije, tako da su mnogi detalji izostavljeni.

Što je Linux ?

Linux je sama jezgra operativnoga sustava. To se točno zove Linux Kernel. Moglo bi se pojednostavniti da je Linux program koji služi samo za komunikaciju sa hardverom kompjutera. Ako ste ikada vidjeli nekoga tko je radio nešto na Linux-u i onda ste vidjeli neki crni ekrani i bijela slova po njemu i on je tu tipkao nešto što niste ništa razumjeli i onda ste mislili to je Linux i ja ovo ništa ne kužim. Čak i ta izjava je kriva jer to po čemu je on tipkao se zove ljuska, a unutar ljuske je pozivao razne druge programe, a sama ljuska je program koji služi za komunikaciju sa samim Linux Kernelom.
Linux Kernel sam po sebi ne može služiti za gledanje slike, slušanje muzike ili pisanje
tekstualnoga dokumenta, to mogu samo raditi programi koji koriste Linux Kernel.
Znači Linux ili Linux Kernel je sama jezgra operativnoga sustava, koji se stručno naziva Linux Kernel i služi za komunikaciju sa hardverom računala, pisan je u C programskom jeziku i svatko se može uključiti u njegov razvoj i svatko ga može koristiti za bilo koju svrhu, unutar okvira GNU Licence.

Što su Linux programi ?

Pošto sam Linux Kernel samo radi komunikaciju sa hardverom, može se reći da je beskoristan, bez programa koji će ga koristiti za određene svrhe.
Linux programi su programi koji rade na Linux Kernelu.
Ti programi mogu biti raznih vrsta i namjena, od gledanja filmova, slušanja muzike, server za web stranica(Apache), grafičkih korisničkih sučelja(KDE i GNOME su najpoznatiji), ljuske i razne druge vrste programa.
Aplikacije se mogu podijeliti na 2 vrse: CLI i GUI aplikacije.
CLI aplikacije su one sa kojima se radi iz terminala (ljuske).
GUI aplikacije imaju grafičke prozore.

Što je Linux distribucija?

Od samog se Linux Kernela nema koristi, bez Linux programa. Od samih Linux programa nema koristi bez Linux Kernela. Znači trebao bi se Linux Kernela i Linux programi povezati u jednu korisnu cijelinu. To se može raditi samostalno, ali to ne preporučujem, jer zahtijeva dosta znanja i vremena i ne znam nikoga tko to radi.

Jednostavan način za riješiti taj problem je uzesti neku Linux distribuciju, koja već ima spojen Linux Kernel i razne Linux programe u jednu cjelinu. Znači Linux distribucija je Linux Kernel sa raznim dodatnim Linux programima koji rade na Linux Kernelu.

Razlike među raznim distribucijama su uglavnom u tome koje dodatne Linux programe imaju već u sebi kada se sama distribucija instalira, te kako se mjenjaju postavke.

Objašnjenje na primjeru automobila:

Na primjeru automobila, sam Linux ili ono što bi se zapravo trebalo zvati Linux Kernel je motor. Auto je beskoristan bez motora, jer se ne može pomaknuti sa mjesta, ali sam motor bez ostalih dijelova(osovine, kotači, itd) Vam ne može služiti za prijevoz.

Ostali dijelovi bi bili razni Linux programi. Oni nemaju smisla Linux Kernela tj. motora.

Ako bi imali motor i razne dijelove za napraviti automobili(osovine, nosače, getribu, kola, karoseriju, žmigavci, svijetla, itd), to je opet sve beskorisno ako se ne spoji u funkcionalu cijelu, a to spajanje vrši tvornica automobila.

Kao što postoji više tvornica automobila i svaka tvornica ima različita auto za različite namjene i različite modele, tako postoji veliki broj Linux distribucija za različite namjene: od svakodnevnog korištenja računala, do povrata izgubljenih informacija, distribucije za klastere, distribucije za različite mrežne uređaje, upravljanje specifičnim strojevima, robotima, itd.)

4 komentara to “Razlika između Linux-a i Linux distribucije”

 1. Nakon godinu dana linux-a « Moj život s linuxom Says:

  […] Moj život s linuxom « Razlika između Linux-a i Linux distribucije […]

 2. Tomislav Says:

  Bog Saša!
  Drago mi je da si nakon duže vremena nastavio s pisanjem bloga. Samo tako nastavi! 🙂

  Pozdrav!

 3. Jasmin Says:

  Svaka čast.
  I beba bi poslije ovog teksta znala razlikovati……….

 4. Statistika posjeta 2010 « Moj život s linuxom Says:

  […] Razlika između Linux-a i Linux distribucije December 2008 3 comments 5 […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s


%d bloggers like this: